ericaeklund

MINA BÖCKER

Redan som tioåring drömde jag om att bli författare. Jag sparade pengar i en vacker ask och när jag lyckats få ihop sjuhundra kronor köpte jag en skrivmaskin. Jag skrev glada berättelser om vanliga familjer samtidigt som jag slukade bok efter bok från både min egen och mammas bokhylla. Jag var tidigt intresserad av språk och läste både tyska och franska på gymnasiet. Efter ett år i Berlin visste jag att jag skulle arbeta med språk på något sätt och det resulterade i fem års universitetsstudier till gymnasielärare i svenska och tyska. Under tolv år arbetade jag med att få tonåringarna att se det mäktiga i läsning och parallellt med mitt jobb som lärare började jag skriva på min egen roman.

Jorden skälver, marken gungar är en självbiografisk roman som handlar om mig om min pappa. Min pappa var alkoholist redan långt innan jag föddes och jag vill berätta vår story. Han älskade att skriva och hade en dröm om att skriva om sitt liv. Då han inte lyckades bryta sitt missbruk utan dog vid fyrtiofyra års ålder skriver jag vår berättelse. Innan han dog skrev han och berättade om ditt liv. Han skrev för hand och gav mig en bunt A4-papper där han beskriver sin uppväxt, sin första kontakt med alkoholen och om hur det var när jag föddes. Det är dessa sidor som ligger till grund för min bok. Utan dem hade jag aldrig kunnat skriva ur min pappas perspektiv.

Jag vill berätta pappas story men också min egen. Hur är det att växa upp med en pappa som hela tiden väljer alkoholen? I boken får läsaren följa min pappas perspektiv från sex års ålder och när jag föds löper våra perspektiv parallellt genom boken. Jag vill att läsaren ska se människan bakom missbruket och få en större förståelse för ett samhällsproblem som är ett av våra största.

Utgiven på Ordberoende förlag 2022

Det är framför allt tre insikter som ledde mig fram till att skriva VÅGA skriva. Den första insikten har jag fått under mina år som lektör, redaktör och författarcoach. Efter att jag arbetat med mängder av manus och författare sedan 2017 har jag förstått att skrivandet till stor del handlar om mindset. Om du inte arbetar med ditt mindset är risken stor att du inte kommer i mål med ditt manus.  Den andra insikten kom till mig under arbetet med min grupp VÅGA skriva. Vi träffas regelbundet digitalt och arbetar tillsammans med skrivande. När jag skapade gruppen låg mitt fokus på kunskap om skrivhantverket men med tiden insåg jag att det inte nödvändigtvis var det största värdet i VÅGA skriva. Det var helt andra saker.  Den tredje insikten handlar om min egen författarresa mot debutromanen. Den tog över femton år och så här i efterhand har jag haft chans att stanna upp och reflektera. Varför tog det så lång tid? Jag ser tydligt vad jag saknade och vad som hade kunnat göra min resa mycket kortare. Tänk om jag vetat då vad jag vet idag! I boken delar jag mina insikter med dig.


Utgiven på OwnYourBook 2023

Sagt om VÅGA skriva

 "En fantastiskt bra bok för oss som vill (eller håller på att ) skriva en bok. Erica går igenom  både vad man bör tänka på om man ska skriva en roman, eller en självbiografi. Hon hjälper en att ha ett bra mindset, att skapa rutiner och hur processen går till innan utgivning. Erica är både lektör och redaktör och det märks att hon vet vad hon pratar om. Den här boken borde tas in som läromedel på alla skrivutbildningar i vårt land." 

Writefulnessterapeuten

 "Den bästa boken som skrivits om konsten att skriva, som kommer bli en bibel för alla vilsna drömmare! Så elegant och pedagogiskt presenterad."

Jan Palo

 "Detta är utan tvekan en av de bästa böckerna jag läst om hantverket skrivande! Inte bara är den fullproppad med nyttiga övningar men tar även upp den psykologiska aspekten - hur du kommer över självtvivlet och skapar ett positivt mindset."

Kristina Dowling

Sagt om Jorden skälver, marken gungar:

"Jag har lyssnat på och läst ganska många böcker som rör alkoholism, inte minst i relation till mitt eget skrivande. Detta är tveklöst en av de bättre."

Stefan Högberg

 "Hela boken gick i orange och gult, jag njöt av miljöbeskrivningarna, årtiondena som passerade i vårt gamla Sverige. Varenda svordom kändes naturlig när misären och smärtan plågade på. En fantastisk bok om något viktigt, beroendesjukdomen, den som finns överallt i vårt samhälle. Tack för en fantastisk bok." 

M Nilsson

"Så vackert skrivet om något så svårt. Det var länge sedan jag blev så tagen av en bok."

Petter Edlund

 "Mycket stark historia med hög igenkänningsfaktor. Otroligt bra skriven" För första gången på länge får en bok 5 stjärnor av mig!"

Gunilla Johnson

 "En fin gestaltning av det inre livet hos en av grabbarna på bänken, som också var författarens far. Dessutom en hjärtnypande skildring - helt tan sentimentalitet - om en duktig liten flicka som alltid, med ett leende, tar ansvar för att vara den vuxna i rummet. Läs den!"

Lena

I media

Artikel i Allas

Personlig intervju om mig och min bok Jorden skälver, marken gungar

Artikel i Norrköpings tidningar

Artikel om mig och min bok Jorden skälver, marken gungar

Artikel i Ålandstidningen

Gäst i sommarsoffan på Åland, mitt sommarparadis. 

Norrköping lounge

Så tacksam över att få gästa Norrköpings alldeles egen podcast "Norrköping lounge". Ett fint samtal om min resa och om min bok Jorden skälver, marken gungar. 

Tidigare publiceringar

Trots att jag skrivit under större delen av mitt liv dröjde det innan jag vågade skicka in text till förlag. Första gången skickade jag en novell till Ariton Förlag som sökte noveller till en antologi som heter Under en fika i Svea rike. Jag skrev en novell om utmattning, en novell som jag är mycket stolt över och det var en sådan lycka när förlaget tyckte om den och ville ha med den i antologin. Andra gången sökte Ordberoende Förlag noveller till en julsamling, Under misteln och även där fick jag lyckan att var med! Jag tror att dessa antologier gav mig det jag behövde för att våga skicka in ett helt manus! Det är ett utmärkt sätt att testa sina vingar!